woensdag 3 juni 2020

We mogen weer....denken we!

---- Donderdag, 4 juni 2020

Gisteren dachten we nog dat we 15 juni zeker weer naar Frankrijk konden gaan. De Franse regering had al eerder laten weten dat vanaf 15 juni de Franse grenzen voor de Schengenlanden weer open zouden gaan. Vandaag werd duidelijk dat er bepaalde voorwaarden werden gesteld:
1. Corona moet niet opeens weer gaan oplaaien en
2. Er moeten afspraken worden gemaakt met het land waaruit de reiziger komt.

Wat het eerste punt betreft....de resultaten zijn in Frankrijk zelfs veel beter dan aanvankelijk werd gedacht dus dat is geen probleem!
Wat het tweede punt betreft....Nederland heeft -naar onze mening gek genoeg!- nog geen afspraken gemaakt met Frankrijk. Met een hoop andere landen al wel, maar we krijgen niet duidelijk of en zo ja wat er aan de hand is. Rutte heeft zoiets gezegd als 'dat het op korte termijn alsnog zal geschieden', maar wanneer en wat daaruit komt weten we nu dus nog niet. Kortom: het euforische gevoel is meteen weer verdwenen en we zakken weer weg in onzekerheid.

Maar....àls we kunnen op 15 juni dan denken we dat we niet de enigen zijn die naar Frankrijk snakken. We verwachten dat het dan best wel eens heel erg druk zou kunnen worden.  Daarom hebben we besloten om 's morgens rond 4 uur al bij Rob en Anita te zijn om de aldaar gestalde aanhanger aan te koppelen en meteen te vertrekken met Rob en Anita in ons kielzog. Zij blijven dan ongeveer 2 weken....om ons gezelschap te houden en om wat klussen af te maken :-).

De aanhanger ligt al behoorlijk vol. Op de bodem een dubbele laag dakpannen voor de nog-in-elkaar-te-zetten blokhut voor Vera haar moestuin. Daarbovenop een lading hout voor de nieuwe en veel grotere compostbakken. Verder stouwen we er nog spullen bij die niet persé ín de auto hoeven. Want na 4,5 maand geen heen-en-weer ritjes, was te verwachten dat de auto ook propvol mee gaat. Sowieso wat betontegels (60x40) voor de nieuwe werkplaats, de nodige kratjes met allerlei aangeschafte spullen, extra schoonmaakmiddelen vanwege Corona, behang voor de zitkamer en hal, een rozenboog van smeedijzer, hebbedingen die we op de kop hebben getikt en veel, heel veel planten die we al een aantal weken geleden klein hebben gekocht maar door het mooie weer enorm gegroeid zijn en ga zo maar door.

Als het allemaal goed gaat komen de kinderen en kleinkinderen ook nog een weekje over. De week daarna gebruiken we om puin te ruimen, de boel weer op orde te krijgen en vooral on weer bij te komen :-).

We vinden het gek genoeg best wel weer spannend. Hoe treffen we de boel aan? We weten wel dat Bruno het gras gemaaid heeft maar we denken dat het daarbij is gebleven. Er is vast geen snoeiwerk verricht en ook zal de heemtuin wel overwoekerd zijn. Maar we gaan het zien! Zonder tegenbericht zijn we er 15 juni weer!

---- Vrijdag, 5 juni 2020

Het is om gek van te worden! Lees ik vanmorgen dat 'Nederland' er naar streeft om tussen 15 juni en 5 juli afspraken te maken met Frankrijk. Het reisadvies blijft dus negatief! Maar....het is een advies horen we geregeld zeggen en dat betekent toch dat het niet dwingend is? Maar als Frankrijk wel de grenzen openstelt onder voorwaarden waaronder een afspraak met het andere land....? Kortom: onduidelijkheid! En volgens mij is dat vanaf het begin van de Corona-crisis, zowel na de persconferenties rond de maatregelen en de diverse mediaberichten over van alles en nog wat rond Corona steeds zo geweest :-(. Wat een zooi!

---- Zaterdag, 6 juni 2020

Er lijkt toch iets meer duidelijkheid te komen, maar de inhoud is niet waarop ik zit te wachten. Het komt er op neer (maar het kan zomaar anders worden!) dat zodra Frankrijk de restricties aan de Franse grens (die blijkbaar schijnen te gelden voor Nederlanders) opheft, dan ook meteen de code oranje naar geel gaat, waardoor we weer kunnen reizen. Maar wanneer Frankrijk dat doet is onduidelijk. En dan te bedenken dat de Franse minister een paar weken geleden nog zo stellig was dat hij graag de (Nederlandse) toeristen weer zag komen. Hij had ook zoveel begrip voor de Belgen en Nederlanders met een tweede woning en die zouden voorrang krijgen! Niet dus! :-(.
Het wordt dus weer afwachten, afwachten en afwachten....

---- Zondag, 7 juni 2020

Er is weer hoop! Vandaag las ik op frankrijk.nl dat op 5 juni de Europese ministers in een videoconferentie gesproken hebben over een totale heropening van de grenzen. Volgens de Franse nieuwszender (BFMtv) heeft Frankrijk daar voorgesteld om alle grenzen van de Schengenlanden op 15 juni te heropenen (en de grenzen met niet-Schengenlanden per 1 juli). Komende week wordt een Europese beslissing verwacht. Er is dus weer zicht op een trip naar Frankrijk en hopelijk meteen op 15 juni (zoals gepland).

---- Vrijdag, 12 juni 2020

Het is en blijft verwarrend! Verschillende hotemetoten uit Frankrijk hebben in diverse verklaringen duidelijk gemaakt dat wat hen betreft de grenzen per 15 juni weer opengaan en dat we als Europeanen weer hartstikke welkom zijn. Zeer waarschijnlijk omdat dat ook een financiële injectie betekent, maar die zouden we anders ook doen. Maar....de een zegt óp 15 juni, een ander met íngang van 15 juni en ook hoor je wel vanáf 15 juni en zelfs ná 15 juni. Wat het wordt weten we dus nog steeds niet en zelfs als de ingangsdatum duidelijk was....iedere keer schemert er toch weer wat onzekerheid doorheen. Ook de Europese Commissie heeft geadviseerd (!) de Europese binnengrenzen per 15 juni weer te openen, maar laat de beslissing aan de staten zelf!
President Macron gaat zondag 14 juni om 20u (lekker bijtijds!) de natie toespreken, maar het blijft onduidelijk of hij dan ook überhaupt iets gaat zeggen over opening van de grenzen.

En dan is ook het Nederlandse standpunt nog steeds niet helemaal duidelijk. Er geldt nog steeds code oranje voor reizen naar Frankrijk en ik zou Rutte graag eens horen zeggen dat àls de grenzen opengaan code oranje per gelijke datum wordt opgeheven, want dan kunnen we voorbereidingen treffen. Maar het laatste dat we van hem hierover hebben gehoord was dat hij hoopte (!) dat er tussen 15 juni en 5 juli meer duidelijk wordt, maar Rutte is opeens een beetje (?) buiten beeld geraakt. En waar je ook probeert informatie te halen (ambassade, buitenlandse zaken, ANWB, enz.)....men weet het niet en verwijst naar de huidige situatie.

Hoe dan ook....zoals het er nu naar uitziet nemen we de gok en rijden we aanstaande maandagochtend rond 4 uur met Rob en Anita achter ons aan weer naar Frankrijk. Eindelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.