zaterdag 5 november 2011

Beulende bikkels....

---- Zaterdag, 5 november 2011

Gisteravond, klokslag 7 uur vertrokken René en ik, om zonder oponthoud en zonder regen rond 23.15u aan te komen. Bier, wijn en slapen. Meer is er niet te vertellen.

Vanmorgen - omdat het toch regende - eerst even wat boodschappen gedaan: voor Ben's (schoonzoon) vader 2 vaatjes à 20 liter brandstof voor oliekacheltjes gehaald, omdat dat hier een van de weinige dingen is die goedkoper zijn dan in Nederland en 2 doosjes 'dure' wijn voor René om de komende feestdagen door te komen ;-).

Toen we terugkwamen hebben we eerst een rondje tuin gedaan en omdat het lichter en droger werd besloten we toch het zwembad nog maar op te ruimen. Ik had niet meer verwacht dat het er dit jaar nog van zou komen....het slecht-geconstrueerde-afdekzeil was er toch weer in gezakt onder het gewicht van de vele bladeren en water. Er stond dus ook weer een behoorlijke laag water in. De dompelpomp moest er aan te pas komen. Het zwembad is niet helemaal kraakhelder en spic en span opgeruimd, maar in het voorjaar als het weer wordt opgezet ga ik wel een keer op de knietjes boenen.

Na een paar controle- en meetklusjes die op het to-do-lijstje stonden besloten we de boom links van het afdak te gaan knotten. Er stonden 6 dikke takken op die ook het stempel 'boom' verdienden. Het was nodig dat die een keer geknot werd want als er een tak zou afbreken zouden het dak van de hooischuur en het afdak zonder meer een goede kans maken te sneuvelen. Even een nieuwe zaagketting ingelegd en zagen maar. René slingerde steeds een touw om de te zagen tak en als ik de juiste zaagsnede had bepaald en gezaagd trok René met alle macht om de tak in de goede richting te laten vallen. Dat ging 3 keer goed, de vierde keer helaas niet. Die tak kwam toch (gelukkig alleen) op het afdak terecht en daardoor sneuvelden de nodige dakpannen. Gelukkig heb ik reservepannen, maar het is toch jammer!

Zo was het....
Zo is het....nu....
Toen moest alles nog in brokken gezaagd worden en worden afgevoerd. De takken naar de kampvuurplaats en de kachelbrokken in de houtopslag om te drogen. Iedere keer valt het weer tegen hoeveel werk zo´n bom knotten allemaal is. Je staat een beetje in de hoogte te balanceren op een ladder met een draaiende kettingzaag en met ervaring in het stadium ´amateur´, maar goed....het hoort er nou eenmaal bij. We hebben Betsy er maar even bijgehaald. De aanhanger er achter en met een aantal ritjes het een en ander weggewerkt. Twee takken staan nog op de bijna-knot, maar omdat het intussen 17.15u was, de kelen héél erg droog stonden en we hard aan een douche toe waren, besloten we te stoppen. Wij waren uit- en afgeknot :-).

Morgen weer een nieuwe dag!

---- Zondag, 6 november 2011

Vanmorgen hebben we de 'stoute schoenen' weer aangetrokken en zijn nog 50% van de overgebleven takken op de bijna-knot gaan omzagen. Nou lijkt 50% best veel, maar als je je realiseert dat er 'nog maar' 2 opstonden komt het als een mager resultaat over. Dat klopt, maar dat had ook een reden. De bijna-knot is niet één grote dikke stam, maar bestaat uit 3 of 4 bomen. Dat betekent dus -als je er niet tot aan je kin tussen wilt vallen- echt balanceren met één been op de ladder en het andere op een van de nat geregende stammen. Omdat de boom op een helling staat is de ladder ook niet bepaald stabiel. Zoals gebruikelijk hebben we een touw om de tak gegooid om 'm onze tuin in te laten vallen. De tak dacht er anders over. Opeens zat de kettingzaag muurvast geklemd....de tak wilde nou net de andere kant op dan ik bedoelde. Ik -nog steeds balancerend op ladder en tak- heb toen maar het motorgedeelte losgekoppeld van het zaagblad en de ketting, en ook een 2de touw om de tak geslingerd. René en ik hebben samen door te trekken en te vieren de tak 'gedwongen' onze kant op te vallen....helaas 1 krentenboompje en 2 blauwe-bessenbomen/struiken daarbij meenemend. Dat was al met al een zenuwslopende en energieslurpende klus. We zijn, om maar even wat anders te doen, alle takken en kachelbrokken gaan wegwerken. We hebben gelijk maar even de eerder dit jaar omgevallen boom in het bos in stukken gezaagd.
En zo keek René TV....

Na nog wat andere kleine klusjes van de to-do-list te hebben gedaan togen we al om kwart voor vier naar binnen. We waren het compleet zat.

De auto ligt vol met troep....we gaan morgen in ieder geval even naar de déchetterie. Of de overgebleven tak morgen nog sneuvelt is onzeker....er zijn nog wat andere spoedeisende klusjes om te doen.

---- Maandag, 7 november 2011

We zijn inderdaad even naar de déchetterie geweest. De laatste tak staat eenzaam op de bijna-knot en die blijft daar in ieder geval staan tot het laatste weekend van november. Mocht-ie eerder omgaan dan komt dat door natuurgeweld of ingrijpen van Dominique. Van mij mag-ie ;-)
Alles buiten weer een beetje opgeruimd (tractor en aanhanger weggeborgen), wat kleine klusjes geklaard (o.a. kieren tussen muur en vloer in de zitkamer eindelijk dicht gepurd) en voor de rest wordt het nog wat opruimen voordat we in de auto richting Nederland stappen.

Nog even iets over de cv-ketel....toen we vrijdagavond aankwamen sprong de cv-ketel niet aan. Ik vermoed dat dat kwam omdat de druk onder de 1 bar was gekomen. Even de druk opgevoerd en ge-reset waarna hij het gewoon weer deed. Vanmiddag keek ik nog even (voor de zekerheid) en zag dat de druk net weer onder de 1 bar was gekomen. Het ledje met het bijschrift BAR brandde. Voor mij reden om direct de servicedienst te bellen en een afspraak te maken voor 24 november a.s.
Toen ik nog eens goed keek besefte ik mijn vergissing....bij het bijschrift stond ook een stekkertje afgebeeld, hetgeen er op duidt dat het gewoon het powerlampje was...en dàt brandt altijd :-(. De monteur mag wat mij betreft toch komen, want de als de druk steeds wegvalt is er toch iets niet goed. Het gekke is wel dat dat allemaal ontstaan is nadat de monteur in september de jaarlijkse onderhoudsbeurt heeft uitgevoerd. We gaan het afwachten....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.